Osobní postřehy k vychutnávání:
Po dobu 3 roků intenzivně ochutnávám nejrůznější čaje a píši osobní hodnocení. Hrdlem mi proteklo mnoho hektolitrů čaje, vystřídalo se nejrůznější počasí, popíjeo se při nejrůznějších činnostech a na různých místech. Tyto faktory zásadně ovlivňovaly vnímání chuťových složek čajů. Postupem času jsem vypozoroval, že pro nejvhodnější vychutnání všech složek čaje je lepší chladnější místnost, kolem doby ochutnávání se nesmí vařit, nebo zapalovat vonné tyčinky a svíčky.
Při venkovní přípravě je ideálním stavem jarní, nebo podziní počasí za menší vlhkosti vzduchu a teplotě kolem 15-25 °C. Při vaření sice cítíme chuť čaje, ale dochuť kterou vnímáme nejvíce nosem máme takřka vždy přebytou vařeným jídlem. Důležité je i psychické rozpoložení, přítomnost spotřebičů a médiií – mysl je rozpolcená a vnímá mnoho věcí v okolí. To ovšem neznamená, že musí být naprosté ticho a ochutnávat ve sklepě. Co se týče hudby, každý má svůj oblíbený styl a vhodně volená hudba dodává naopak zvýšené vnímání – příjemnější prostředí, uvolnění.
V zimě při zabedněných oknech je vhodné při ochutnávání otevřít ventilačku, nebo vyvětrat, naopak v létě je vhodné rozhýbat horký vzduch v místnosti a otevřeme okna a vytvoříme průvan. Hodinu před přípravou by jsme neměli jíst agresivní jídla, u mírnějších pokrmů půl hodiny. Vhodné je si před přípravou propláchnout ústa vodou pro neutralizaci jakýchkoliv pachutí. Po přípravě osobně taktéž nic nekonzumuji, mám rád doznívající chuťě čajů v ústech, někdy jsou cítit i přes hodinu po vypití.