Pokud jste milovníky čaje, měli byste zkusit čaj maté. Čaj Maté je čaj, který má při konzumování jasné dané pravidla. Konzumuje se z kalabasy a to pomocí bombilly, což je jakési speciální brčko, které má na konci sítko a zároveň čaj filtruje. Čaj Maté je také známý pro své povzbuzující a blahodárné účinky, díky kterým je čaj tak hodně vyhledávaným, ať už v čajovnách, doma nebo v práci. Vypití čaje Maté Vás probudí víc než nějaký umělý energy drink.
Jak připravit kvalitní čaj maté
Příprava čaje maté je poněkud komplikovaná, ale časem si to natrénujete a půjde vám to. Zkusím to aspoň stručně napsat. Kalabasa se naplní čajem maté asi do poloviny. Poté se otvor nádoby zakryje rukou, převrátí se a protřepe se. Tím pádem vám na ruce zbyde trošku prachové složky, která by Vám mohla při pití vadit. Opakujte dle potřeby. Nakonec kalabasu dáte na stranu, aby byl čaj maté na jedné straně nádoby. Pak nádobu převrátíte zpět a maté by měl utvořit jakýsi kopeček čaje. Následně čaj zalijte STUDENOU vodou. Proč se to dělá? Abyste čaj, až tam nalijete horkou vodu, nespálili. Po pár minutách vložte bombillu do svahu čaje maté a zalijte vodou, která by měla mít cca 80 °C. Lijte vodu opatrně, aby tam stále zůstal onen kopeček čaje! Nyní už můžete čaj v klidu popíjet a vychutnat si jeho účinky. Ještě bych měla zmínit, že existuje maté v různých příchutích, ale mezi nejoblíbenější patří citron a máta. Příjemné popíjení…