Laskomina pro císaře – bílé čaje

Zelený čaj se stal symbolem zdraví již po několik generací lidstva. Je ale vědecky dokázáno, že bílý čaj má mnohem blahodárnější účinky na lidský organismus, než by si mnozí dokázali vůbec představit. Tento druh čaje se získává z kamélie čínské, což je docela půvabný čajový keř. Bílý čaj lidstvo pije již od starověku a od té doby dostal velmi výstižnou přezdívku, která se přenesla i do dnešních dnů – čaj císařů. Tímto blahodárným nápojem hostili císaři ve starověké Číně své nejvzácnější hosty, kteří navštívili jejich dvory. Nyní mají i obyčejní lidé možnost pochutnávat si na tomto nápoji.

Při výrobním procesu černého čaje jsou jeho lístky plně fermentovány. Naproti tomu zelený čaj, touto fází procesu vůbec neprochází. Získávání lístků bílého čaje je obsaženo v definici tohoto výborného nápoje.

Lístky bílého čaje se trhají velmi brzy, ještě předtím, než se plně rozvinou. To je rozdíl oproti sklizni jiných druhů čaje. Než se lístky plně otevřou, jsou na svém povrchu pokryty hebounkými stříbrně – bílými chloupky, podle nichž byl tento druh čaje pojmenován. Bílý čaj díky svému způsobu sklizně, je považován za ten nejvzácnější. Právě jeho jedinečnost sklizně se rozhodně odrazí i na jeh ceně. Nečekejte ale nijak vysokou cenu. Bílý čaj je k dostání pouze v omezeném množství, protože sběr čajových lístků je možný pouze pár dnů v roce. Není možné ho teda sbírat celoročně.

Bílý čaj je jinak velmi podobný tomu zelenému. Je to zřejmě i tím, že zelený čaj taky neprochází procesem fermentace, ale taky to, že jeho zpracování je velice strohé. Chuť bílého čaje je ovšem velmi specifická, a proto je snadno rozeznatelná i pro běžného konzumenta, který čaj pije pouze svátečně. Naproti tomu zelený čaj je velmi typický svou chutí, můžeme ji nazvat „travní“, kterou bílý čaj nemá. Jeho chuť můžeme charakterizovat jako jemnou a lehkou. Chuť čaje je závislá na jeho výrobním procesu. Ideální teplota, pro zalévání čaje je 80°C, nikdy nesmí být vyšší.

Podobnost bílého a zeleného čaje můžeme pozorovat v jeho léčebných účincích, projevujících se na lidech. Oba druhy čaje obsahují, pro člověka velmi prospěšné složky, antioxidanty. Ty se převážně v bílém čaji vyskytují v hojném počtu. Boj s nadváhou může být pro mnoho lidí hnacím motorem, proč bílý čaj konzumovat. Složky, které jsou v čaji obsaženy, jsou vědecky potvrzeny jako látky, které blokují ukládání tuku, ale taky jako prevence jeho vzniku. Dokonce napomáhají i spalování tuků, které již v těle uloženy. Dalším lákadlem jsou blahodárné účinky na lidský metabolismus. Díky moderní medicíně je možné bílý čaj využít i v boji s tak nebezpečnou, a všemi obávanou, rakovinou.

Nejen pro blaho chuťových buněk, ale i pro krásu pleti a těla se bílý čaj běžně využívá. Kosmetické firmy se během posledních let zaměřily na jeho antioxidační, antibakteriální, ale taky omlazující účinky, které ve svých produktech prezentují.

Zveřejnit odpověď