Pod pojmem Kunf Fu si většina z nás představí druh bojového umění. Ve spojení s čajem o tom mnoho lidí nikdy neslyšelo. Tak nyní je dobrá možnost se s tímto pojmem seznámit v trošku jiném smyslu. V České republice je Kung Fu docela oblíbeným sportem. Tito, ale i obyčejní lidé si oblíbili různé druhy čaje. Podívejme se na tradiční pojem gōngfu. Pojem se dá přeložit jako zvládání nějakého umu. Čajový obřad teda sám o sobě znamená soubor hned několika kroků, které na sebe neměně navazují, jak je možné si vychutnat ten nejlepší klasický čaj. Je opravdu nutné, aby všechny kroky byly dodrženy.
Kung Fu čajový obřad není jen soubor postupů, jak připravit speciální čaj. Stejně tak se jedná i o meditaci. Pokud chcete vědět historii tohoto rituálu, je nutné se vrátit do minulosti, přesněji do poloviny čtrnáctého století, do doby, kdy vládla dynastie Ming.
Ihned od počátku, kdy se tento rituál začal praktikovat, měl své pevně stanovené kroky, které bylo nutné dodržovat. Bylo nutné, aby všichni, kdo chtěl čaj připravovat pomocí tohoto rituálu, aby všechny kroky znaly dopodrobna. Velmi důležitá byla taky zkušenost.
Seznamme se teda všichni s tradičním postupem přípravy čaje, který je dokonce velmi významným rituálem. Je dobré vědět, jaké pomůcky by si měl každý připravit.
Právě správné vybavená, které je potřeba k provádění rituálu, je velmi podstatné. Není možné totiž některé pomůcky vynechat. Proto je dobré je všechny dopodrobna znát. Budete rozhodně potřebovat čajovou konvici, hrníčky, misky, samozřejmě čaj a vodu a mnoho dalšího.
Chcete-li dodržovat skutečně všechna předepsaná pravidla, tak budete potřebovat neglazurovanou konvici vyrobenou z hlíny. Jedině ta totiž zaručí jedinečnou chuť a vůni nápoje. Je dobré použít spíše konvici menších rozměrů. To je důležité právě kvůli regulaci a udržování teploty. Jedině s menším obsahem vody je možné snadněji pracovat. Ale nemyslete si. Jedna konvice nikdy nestačí. V největší konvici se bude vařit voda. Ve druhé se bude vařit samotný čaj a v poslední, která bude zároveň nejmenší, se čaj servíruje.
Stejně jako menší rozměr konvice, je žádoucí i menší rozměr šálků. Ty by neměly mít větší objem, než jaké množství čaje se dá vypít maximálně na dva doušky.
Stejně jako nádobí, tak i voda je velmi důležitá. Není dobré použít jakoukoliv. Nejkvalitnější a nejvhodnější je ryze pramenitá voda. Další druhy náčiní, které potřebujete, si musíte zajistit dopředu. Kvalitní odkapávací miska, a jiné pomůcky jsou základem. Čajový obřad Kung Fu není rozhodně levnou záležitostí. Ale zároveň není dobré na těchto pomůckách šetřit. Takže by si měl každý dopředu rozmyslet, zda chce tuto investici obětovat.
Stejně jako kvalita, tak i dostatek prostoru, kde se bude rituál vykonávat, je podstatný. Neboť je potřeba velké množství různých pomůcek, nádob a konvic, které zaberou spoustu místa. Proto si určitě spolu s nádobím pořiďte dostatečně velký stolek, aby bylo možné tam všechny potřebné věci umístit. Jak již bylo uvedeno na začátku, jedná se i o relaxaci. Proto by i celkový prostor měl být uzpůsoben k těmto účelům. Vhodné jsou vonné svíčky, polštáře, svíčky, ale i hudba. Stejné prostředí čekejte i v tradičních čajovnách, kde tento rituál taky nabízí. Vodu je nutné nejdříve uvést do varu, a pak ji už jen udržovat na stálé teplotě. Veškeré nádoby musí být dokonale čisté a hlavně nahřáté, a to z důvodu toho, že pokud by se do studeného šálku nalil horký čaj, ihned by ztratil požadovanou teplotu. Horká voda se nejdříve nalije do konvice, poté do šálků a nakonec se slije do džbánu.
Konvici je nutné naplnit do dvou třetin vodou. Poté se tam vkládá samotný čaj. Jakmile je tam dostatečné množství čaje, přijde na řadu horká voda, která spaří jednotlivé čajové lístky. Konvici nikdy nezavírejte. Je to nejen kvůli pohledu na probíhající postupy v konvici, ale také pro to, aby všichni účastníci mohli plně vychutnávat linoucí se vůni čaje.
Chvilku počkejte a dolijte zbytek vody do konvice, která je nyní plna nápoje. Voda se nalívá i zvenku konvice. Je to právě kvůli ještě lepšímu nahřátí samotné nádoby.
Během čajového rituálu Kung Fu se nešetří ani nádobím, ale ani čajem. Doba louhování je velmi krátká. Počítá se dokonce na sekundy. Údajně to má být právě taková doba, která odpovídá pěti nádechům a výdechům. Poté je čaj již připraven ke konzumaci. Účast na takovém rituálu je rozhodně zážitkem na celý život.