Šípky jsou plody růže, přičemž se vlastně jedná o souplodí nažek. Obsahují v sobě opravdu hodně vitamínů, přičemž největší zastoupení zde má vitamin A a C, dále se zde vyskytují vitaminy B2, B1, PP a K. Pojďme se nyní podívat na využití šípků v kuchyni a v medicíně.
Jedná se o nedílnou součást lidového léčitelství, přičemž jejich blahodárné působení popisuje již herbář z jedenáctého století nalezený v Anglii.
Můžeme se však dohadovat o tom, že jejich účinky se využívalo již mnohem dříve.
Velice oblíbeným produktem je určitě šípkový čaj, který je mezi lidmi připravovaný nejčastěji v zimních obdobích, kdy je zdrojem potřebného vitaminu C. Z plodů můžeme dále vyrábět také sirup, marmeládu nebo víno. Šípky jsou také výborným přírodním lékem proti onemocnění dásní a paradentóze, a to především díky kombinaci vitaminu C, rutinu a vápníku.
Plody se mají sbírat již vyzrálé a krásně vybarvené, přičemž nejlepší období jsou po prvních mrazících, kdy jsou plody opravdu hodně sladké. K cedění čajů by se mělo také používat co nejjemnější sítko, neboť mohou zůstávat po vyluhování jemné části chmýří, které by eventuelně mohly vyvolat svědění sliznic v krku a ústech. V kulinářství je poté velice oblíbená také šípková omáčka, která se podává například ke kančímu masu a tak podobně.