Čajů je doopravdy spousta, ale pokud nějaký něčím vybočuje z řady, je to čaj Oolong, který pochází z Číny.
Tento čaj ani nelze nikam zařadit, můžete ho ale také najít pod názvem polozelený čaj, žlutozelený čaj, modrozelený čaj atd. Zvláštností tohoto čaje je, že barva závisí podle toho, jak moc zoxidovaný čaj je. Takže pokud byste opět chtěli nějaké jejich dělení, mohou to být hodně oxidované, středně oxidované a málo oxidované. Pokud byste si chvíle strávené s tímto čajem chtěli ještě obzvláštnit, můžete ho připravovat speciálním způsobem, který se vám nyní pokusím popsat. K celé kompletní přípravě potřebujete keramickou konvičku, čichátka, čajové misky, sítko, pinzetu a naběračka. Nejprve horkou vodu nalejete do konvice a do takto vyhřáte konvice nasypete odpovídající množství oolong čaje. Následně byste měli horkou vodou zahřát a navlhčit i čichátka a čajové misky. Po 20 sekundách ve džbánku přelejete čaj do čichátek a následně do čajových misek. Z těch už pak tento nápoj můžete popíjet. Z čichátek stále ucítíte intenzivní vůni (podle toho vznikl název této věci). Pokud oolong čaj připravíte správně, můžete z něj udělat až 8 nálevů.
Čaje oolong patří k velmi oblíbeným a i vy je můžete ochutnat a to buď s příchutí pomeranče, orchideje, rudých růží…Na závěr bych dodala, že i tento čaj (podobně jako čaj Maté) má své povzbuzující účinky.