Botanikové dokázali spočítat a také popsat, že celkově existuje přes sto nejrůznějších typů stromu lapacho, jež už více než tisíc let znamená neopominutelný díl tradičního léčitelství indiánských kmenů, kteří žily v oblasti mýtických Inků. Vysoké kmeny lapacha navíc mimo Bolívie, Peru, Brazílie či Argentiny objevíte například také v Africe. Z toho důvodu je přímo šokující, že ty tajuplné léčivé efekty, pro něž se z vnitřní strany kůry chystá velmi intenzivní odvar, se dají získat pouze ze dvou těchto odrůd, zbývajících 98 druhů tyto blahodárné účinky bohužel nemá. Zrovna tedy kvůli tomuto zjištění, připravovali i Indiáni odpradávna nápoj jen ze stromů, kterým se říkalo lapacho colorado a lapacho morado.
V předlouhých pralesích And na tyto dva druhy stromů narazíte. Mimo vlastní velikost vás jistě ohromí i to, kolika let se tyto stromy dožívají. Nejstarší z nich totiž měly až úctyhodných sedm set let.
Samozřejmě také v této provincii se nachází nespočet rozdílných odrůd lapacha, ovšem místní Indiáni tuto typicky červeně zbarvenou kůru, jež obsahuje vnitřní strana kůry těchto stromů, již odedávna nepochybně těžili jenom z těchto dvou zmíněných druhů.
Z dosud provedených analýz a výzkumů vyplývá, že mimořádný účinek jejího využití je z části i plodem toho, že na rozdíl třeba od těch afrických odrůd lapacha mají morado a colorado na sobě květy, jež patří mezi masožravé. Z biologicky příbuzného hlediska ty druhy, které pochází z pralesů Afriky, totiž oproti těm z Jižní Ameriky masožravé vůbec nejsou, a ani nedokáží posílit lidský organismus.
Lapacho colorado, což v překladu znamená rudé lapacho, rovněž jako lapacho morado, tedy fialové lapacho, avšak nikdy nepředstavovaly pouhého pomocníka v boji proti různým chorobám, či zdroj síly.
Z archeologických nálezů víme, že oba tyto typy byly po téměř stejnou dobu využívány i v hospodářství. Z jejich dřeva se třeba vyráběly luky, ale i mnoho jiných předmětů. Velmi zajímavé na celé záležitosti pak je, že Inkové, či chcete-li Indiáni z Jižní Ameriky nebyli jediní, kteří lapacho dobře znali. Pomyslné kroky nás také zavedou k vikingské kultuře, a zejména do Ruska. Zrovna tady vznikla vůbec první zubní pasta s obsahem lapacha. Ta už tehdy, koncem 19. století, vzbudila ohromnou pozornost tím, že umí potlačit zubní kaz.
Lapacho colorado naleznete spíše v tropických lesích, pro něž je charakteristické teplejší podnebí, kdežto fialově zbarvenému lapahu morado se daří v chladnějších podmínkách. Typicky se tedy jedná o území And, respektive částí Paraguaye, kde je vyšší nadmořská výška.
Zřejmě vás bude zajímat, která z uvedených odrůd se dá co nejlépe využít s ohledem na jejich preventivní a blahodárné vlivy na lidské tělo. Z obecného hlediska bohužel není možné zcela jednoznačně odpovědět. Účinky týkající se lapacha se vyskytují u obou. Na druhou stranu vám můžeme s klidným svědomím sdělit alespoň to, že na základě studia některých posledních výzkumů se v častějších případech hovoří o lapachu morado co by o druhu, jehož účinky jsou přece jen o poznání intenzivnější. Opravdu se ale nejedná o nějaké markantní rozdíly. Jestliže se tedy rozhodujete, jakou verzi si eventuálně koupit, nemusíte si s tímto výběrem dělat jakékoliv starosti. Pozoruhodný je na celé věci také fakt, že i přes to, že tradice v konzumaci lapacha v Latinské Americe je skutečně letitá, červené lapacho se serioznějším způsobem začalo zkoumat teprve před dvaceti lety. Oproti hluboké džungli k tomu navíc došlo na samotném předměstí Sao Paula v Brazílii. Tady se tedy odhalilo pro nás již nyní známé zdravotní využití lapacha.