Jste-li zarputilými diváky známého televizního pořadu Etiketa, jistě víte, že z hlediska slušného a správného chování, je nepřípustné, aby se na veřejnosti objevila žena v ruce s cigaretou. Dalším faux pas může být podání ruky na pozdrav manželce šéfa, pokud tak učiníte jako první. Ale kolik lidí se najde mezi Vámi, kteří dokážou stejně přesně popsat, jak je to s kulturou a stolováním při konzumaci čaje? Je teda více než nutností všechny seznámit s tím, jak vlastně to s nápojem, který pijeme běžně, je.
Čaj pije téměř každý. Proto se spíše zaměřme na servírování čaje při netradičních, významných společenských událostech, během kterých je dodržování etikety důležitější, než například při domácí snídani.
Základním pravidlem pro uspořádání kvalitní čajové sešlosti je to, že hostitel musí mít připraveny minimálně tři různé druhy čaje. To je samozřejmě minimální množství. Pokud disponujete nekonečným množstvím čajových zásob, ale taky nádob na servírování, budou vaši hosté jedině rádi, pokud je pohostíte větším výběrem čajů.
Podobnou zásadou, jako je tradice na svatební hostině, že ti, co nepijí alkohol, by měli mít na výběr dostatečné množství nealkoholických nápojů, tak i na takovém čajovém dýchánku by měly být na výběr čaje, jak ranní, tak striktně odpolední, což je například čistý černý čaj bez zbytečných přísad.
Hostitel by měl nabídku rozšířit i o Earl Grey. Nedílnou součástí je samozřejmě zelený čaj. Některým hostům by mohly chutnat i bylinné čaje, proto ani na ně by se nemělo zapomínat. Tito lidé se chtějí zřejmě vyhnout kofeinu, proto i jim dopřejte čajové ochutnání, které tuto látku neobsahuje.
Pokud se chcete blýsknout před svými hosty, tak kromě horkého čaje nechte nahřát i šálky, do kterých se čaj bude servírovat. Čaj tím pádem nevychladne tak rychle, jako ve studeném servisu. V konvici, ve které chcete hostům nabídnout nápoj, by měl být pouze čistý čaj, zbavený sáčků nebo zbytků lístků čaje. Konvice s čajem by měly být k dispozici všem návštěvníkům, aby měli možnost si nalévat nápoje podle vlastní aktuální chuti. Je lepší mít do zásoby více šálků, než je počet hostů, protože každý druh čaje by měl být naléván do jiného šálku.
Čajová etiketa se netýká jen hostitele, který má na starosti stolování a přípravu čaje, ale taky na hostech, kteří by se měli snažit společnému setkání taky něco předat. Kultura stolování a konzumace čaje je rozdílná v různých částech světa. Proto si každý musí uvědomit, kde se právě nachází. Nacházíme-li se ale v našem prostředí, které by se mělo držet čajových zásad, vycházejících z tradice Velké Británie, evropské čajové velmoci, zjistíme, že pravidla často užívána mnohdy vůbec neplatí.
Všeobecně rozšířené pravidlo, které říká, že pokud člověk pije ve společnosti čaj ze šálku, měl by věnovat pozornost zvednutému malíčku, držíme-li v této ruce šálek. Jedná se o naprostý nesmysl, který je dokonce v protikladu s čajovou etiketou.
Díváme-li se na své hosty skrz okraj šálku, neuděláme dobrý dojem na nikoho. V případě, že musíme šálek držet v ruce je povoleno se dívat pouze přímo do něj.
Závěrem je dobré varovat každého, kdo o čaji zatím moc neví. Nikdy, ale opravdu nikdy si nepřidávejte do čaje citron a smetanu zároveň.