Aby si každý mohl svůj čajový rituál užít do sytosti a se vším, co k němu patří, nebude stačit pouze znalost správného způsobu přípravy a vhodné nádobí. Ze všeho nejzásadnější je mít v blízkosti především samotnou matchu v nejlepším možném stavu, což se bohužel může ukázat jako poměrně značná komplikace. Stačí totiž i tu nejlepší třídu matchy zanechat na čas na slunci nebo v příliš temném a vlhkém koutě, aby se kvalita rapidně snížila. Výběrem čaje totiž nic nekončí, ba spíš naopak tím další práce začíná. Z toho důvodu by se mělo alespoň trochu pozornosti věnovat i způsobu skladování matchy.
V různých domácnostech se můžeme setkat se zděděnými plechovkami plnými starého čaje, u něhož už v dnešní době nikdo nezjistí, o co se vlastně jednalo. Jinde se zase narazí na skrytý otevřený papírový sáček obsahující čaj neznámého původu. To by v nás sice mohlo vzbuzovat pocit, že čaje vydrží a přečkají všechno, což se sice stát může, nicméně z těchto podivně ukrytých surovin si prostě kvalitní čaj, na němž si skvěle pochutnáte, nepřipravíte.
Čaj se sice skládá ze sušených lístků, ale naprosto suchý produkt, který přečká úplně všechno, to také není. Ve skutečnosti přibližně tři procenta objemu čaje tvoří voda, a proto i čaj vyžaduje určité specifické zacházení. Skladování čaje musí mít svoje pravidla, kterých naštěstí není příliš a určitě nejsou přehnaně složitá.
Jednou z hlavních předností matchy je nejen její kladný vliv na lidské zdraví, ale také její chuť a vůně. Všechny tyto vlastností mají společné, že bychom o ně mohli špatným skladováním přijít, což si rozhodně nepřejeme. Je proto podstatné mít vždy na paměti, kdo patří mezi největší nepřátele tohoto druhu čaje a jak se před nimi chránit. Největšími nepřáteli tak jsou vlhkost, sluneční svit, teplo, vzduch a různé pachy.
Všechny zmíněné nepříjemnosti dokážou hodně oslabit chuťové vlastnosti vámi vybraného čaje, ale také mohou oslabit jeho zdravotní efekty, což je možná ještě horší. Z toho důvodu se musí dodržovat několik důležitých zásad, aby čaj vydržel ve skvělé formě.
Matchu musíme skladovat v uzavřené nádobě nebo v původním obalu. Pokud se ptáte proč, pak to má několik důvodů. Za prvé se tím zabrání přístupu vzduchu, jenž při delší době kontaktu s čajem způsobí jeho oxidaci, která vede ke ztrátě jeho původní díly, vůně, chuti a barvy. Balení zabraňující oxidaci také brání tomu, aby do sebe čaj natáhnul silnější pachy z okolí, protože k tomu jinak dochází velice jednoduše a má to výrazný vliv na konečnou vůni nálevu. Proto se též doporučuje uchovávat matchu daleko od sporáku. Obdobné je to i se slunečním světlem. Pokud totiž necháte svůj čaj pečlivě uzavřený, ale v průhledném obalu, pak to po delší době dozajista zásadním způsobem ovlivní jeho vlastnosti. Jeden nebo dva dni jistě neznamenají výraznější problém, ale týden či dva už znamenají komplikaci. Ideální tedy je zvolit takové místo, které je dostatečně suché a zároveň temné. Další možností je uložit si čaj do mrazáku, kde si zaručeně zachová všechny své důležité vlastnosti. Nicméně jednou rozmražený čaj již není vhodné znovu zamrazovat.