Rooibos i v našich zeměpisných šířkách už delší dobu není žádnou velkou neznámou. Jihoafrický čaj, který ve skutečnosti ale zase tak úplně čajem není, si mnozí z nás rádi vychutnávají třeba s mlékem nebo medem, což je mimochodem oblíbený způsob přípravy i v jeho původní domovině. O poznání menší část jeho milovníků však ví, že druhů roiboosu ve skutečnosti existuje hned několik. A nemáme zde přitom na mysli pouze nejrůznější ochucené varianty klasického načervenalého roiboosu, které mohou sahat od earl graye po vani rooibos kindsku. V poměrně nedávné době se totiž velkou senzací čajového světa stal nové zelený roiboos, a podle všeho to vypadá, že podobným směrem má nyní nakročeno také roiboos espresso.
Na rozdíl od světa čajů pochází všechny tyto druhy rooibosu stále z jediného keře, spadajícího do čeledě bobovitých, kterým je aspalathus linearis, čili čajovníkovec kapský. Všechny existující odlišné varianty tak jsou výsledkem specifického způsobu zpracování a sušení, nikoliv rozdíly samotného bylinného materiálu, z něhož náš nápoj připravujeme.
Mimořádná estetická i chuťová příbuznost roiboosu s čajem přivedla teprve před sedmnácti lety vědce zastoupené v jihoafrickém Agricultural Research Council k myšlence, jestli by nebylo možné podobným způsobem jako v případě čaje vytvořit „zelenou variantu“ roiboosu. Nápad nakonec slavil úspěch, a od roku 1995 si proto můžeme vychutnat autentický zelený roiboos. Ten nejenom svým vzhledem, vůni i samotnou chutí výrazně připomíná právě zelený čaj, ale navíc například stejně tak obsahuje více antioxidantů, než tradiční červený roiboos.
Jak jsme již naznačili, pokud se rozhodnete vyzkoušet zelený rooibos, v každém případě půjde o nápoj připravený ze stejného druhu keře, který se bude lišit pouze způsobem jeho zpracování. Na rozdíl od klasického roiboosu totiž tentokrát bude chybět proces fermentace předcházející samotnému sušení. U zeleného roiboosu se totiž místo něj rovnou přechází k samotnému sušení, a to z toho důvodu, aby se zabránilo oxidaci a spolu s tím také znehodnocení některých aktivních látek.
Výsledkem je potom nápoj velice jemné chuti připomínající zelený čaj, jemuž je velmi podobný i pokud jde o jeho vzhled: samotné lístky jsou světle zelené barvy.
Protože proces výroby zeleného roiboosu nezahrnuje oxidaci, může se nápoj pochlubit intenzivněšími antioxidačními účinky, a dokonce se spolu s tím hovoří o možném využití tohoto druhu roiboosu při boji s rakovinou.
O jedenáct let později, teprve v roce 2006, se potom na trhu objevuje úplná novinka ze světa roiboosu, kterou je nefalšované roiboos espresso. Pokud vám tak je blízká příjemná chuť nebo povzbuzující účinky kávy, a zároveň nemáte úplně dobrý pocit z přijímání kofeinu, espresso z roiboosu může být tou správnou volbou.
Samozřejmě bychom nejspíš jenom s obtížemi hledali zdravější alternativu, která by mohl nahradit kávu u těch, kdo by s jejím pitím rádi přestali. Protože roiboos přirozeně neobsahuje kofein, místo kterého v jeho složení naopak najdete spoustu vitamínu C nebo nejrůznějších minerálních látek, můžete roiboosu během hektického pracovního dne vypít kolik si zamanete.
Váš osobní lékař vás navíc v jeho hojném popíjení nejspíš nanejvýš podpoří. Většina lékařů se totiž shodne na tom, že ideální je denně vypít nějakých šest šálků roiboosu. Právě takové množství totiž dokáže zaručit maximální užitek z potenciálu roiboosu pro upevnění našeho zdraví.