Počítáte se mezi milovníky kvalitního čaje, tak byste rozhodně neměli opomenout vyzkoušet čaj Matcha. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit.
O japonském čaji Matcha
Pod názvem Matcha se skrývá zelený mletý čaj. Ale v mnoha věcech se od toho klasického zeleného liší. Čaj Matcha má svůj domov v dalekém Japonsku a odtud se pomalu rozšířil do zbytku světa. Je charakteristický svou sladkou chutí. Je vhodný do parných dnů, protože je velmi osvěžující. Netypická je i jeho jasně zelená barva.
Čaj není žádnou novinkou. Jeho využívání během buddhistických ceremonií se datuje asi osm set let zpět. Čaj se dostal do Číny pravděpodobně prostřednictví velvyslanců přicházejících z Japonska. V té době v Číně vládla dynastie Tang. Zelený čaj se stal brzo velmi populární. Do podvědomí lidí se dostal prostřednictví samurajů. Pití zeleného čaje se stalo rituálem, díky němuž měli lidé poznat harmonii.
Pití čaje je nejen společenskou událostí, ale má také léčebné účinky. Matcha je výborný pro léčbu oteklých nohou nebo proti horečkám.
Čaj má podobu žlutozeleného prášku. Ten se získá rozmletím jednotlivých lístků na žulových kamenech. Prášek se našlehá s vodou. A už nezbývá, než si vychutnat skvělou chuť čaje. Tento druh čaje se konzumuje jako klasický nápoj nebo se také stává složkou výrobků obsahujících zelený čaj.
Čaj roste nejdříve klasicky na slunečním svitu. Ale asi čtyři týdny před sběrem se nad rostliny dají zástěny, které tlumí sluneční paprsky. Až poté se může přistoupit k samotnému sběru, který probíhá ručně. Nevyužívá se žádných strojů pro ulehčení práce. Jakmile jsou lístky sebírány, spaří se, následně se suší a nařežou. Kvalita lístků se uchová tím, že se zmrazí.
Pro svou výbornou chuť se čaj Matcha stal složkou zmrzliny s příchutí zeleného čaje. Matcha se koncentruje v rozmezí od 1,3% až po 2%. Takové malé množství se smíchá s bílým základem. Vznikne směs, ze které se stane výborná zmrzlina s jasně zelenou barvou.
Pozitivní účinky čaje Matcha
Pití čaje Matcha je velmi prospěšné pro lidský organismus. Jako mnoho dalších čajů, tak i Matcha obsahuje toliko prospěšné antioxidanty, které ničí volné radikály. Díky tomu je možné celkové pročištění organismu. Vyznačuje se i preventivními účinky proti mnoha nemocem. Kromě antioxidantů obsahuje dále i vitamíny, L – tehaininy, což jsou přírodní aminokyseliny. Pití čaje dodává tělu energii a udržuje ho v nastartovaném stavu. Kromě výše uvedených látek totiž obsahuje teofilin. Což je látka, která má velmi podobné účinky jako kofein, s tím rozdílem, že teofilin je mnohem zdravější. Jeho blahodárné účinky na duševní zdraví je velmi žádoucí.
Příprava čaje Matcha
Zaujal-li vás tento čaj, tak není nic jednoduššího, než si ho sami uvařit. Příprava čaje je velmi jednoduchá. Podle toho, jak máte rádi silný čaj tak dejte dvě až tři lžičky na jeden šálek. Zalijte šálek vodou horkou asi 75°C. Jakmile čaj zalijete, vznikne hutná kašovitá hmota.
Je to z důvodu toho, že čaj není sypký, ale mletý. Nezapomínejte, že je důležitá vysoká koncentrace čaje. Jedině tak docílíte skutečně výborné chuti čaje. Pokud se Vám podaří získat řídký čaj, zřejmě jste použili málo čajové směsi.