Roiboos má obvykle pověst zázračného nápoje prakticky neobsahujícího kofein, který však i přesto dokáže fungovat jako vzpruha pro náš organismus ve chvílích únavy a ztráty pozornosti. K tomu připočtěme čím dál rozšířenější variantu roiboosu připravovanou jako espresso – a to třeba včetně charakteristické pěny. Výsledkem je často představa, že hlavní síla roiboosu spočívá právě v tomto stimulujícím efektu, a jeho pití je proto ideální například v průběhu náročného pracovního dne. To je sice pravda, ale ne úplně celá. Hlavní předností roiboosu je totiž především to, že jeho nálev sice dokáže vybudit naše tělo k větším výkonům, ale stejně tak si jeho šálek můžeme dopřát o pár hodin později naopak kvůli tomu, abychom se úplně zbavili nashromážděného stresu. A existují pro to i vědecké důkazy.
Většina z nás je v průběhu svého života vystavena čím dál větší míře stresu. Nejčastější rada odborníků přitom většinou zní stále stejně a jasně. Nají t si čas a prostředí pro nezbytnou relaxaci, a naučit se vypnout. Odpovědi mnoha z nás ale zní většinou také stejně. Kde na to máme vzít čas?
Velice rozšířeným způsobem, jak toto dilema rozlousknout se proto často stává – alespoň jako dočasné, přechodné, řešení aktuální situace – popíjení nápojů obsahujících kofein, od kterých si slibujeme doplnění nových sil.
Ve světle skutečně vědeckých výsledků je však zajímavou ironií, že právě kofein je často překážkou skutečné úlevy od stresu, a naopak právě díky němu se nás mohou stresové situace držet ještě o něco déle. Kofein jako takový totiž v našem organismu zhoršuje celkový stav naší, mimořádně citlivé, centrální nervové soustavy.
V přímém srovnání s roiboosem, který kofein přirozeně vůbec neobsahuje, potom nápoje obsahující kofein působí přímo opačně. Pokud si proto od kofeinových nápojů slibujete úlevu od stresu a celkové zklidnění po náročném dni nebo zážitku, uděláte lépe, pokud si místo nich připravíte nebo objednáte roiboos. A pokud by vám zkrátka chyběla třeba chuť dobré kávy, vždycky můžete sáhnout po roiboosu espresso.
Výzkumnící z univerzity ve Stellenboschi navíc přišly s důkazy o schopnosti roiboosu přímo potlačovat negativní vedlejší účinky stresových situací, kterým jsme vystaveni. Některé složky roiboosu – a není přitom příliš podstatné, jestli jde o klasický „červený“ roiboos anebo jeho zelenou variantu – totiž dokáží bezprostředně snižovat úroveň biosyntézy kortisolu – důležitého stresového hormonu.
Pokud byste v podstatě libovolného člověka, zažívajícího naprosto běžné stresové situace charakteristické pro naši moderní zkušenost, nechali podrobit laboratorním testům na zjištění hladiny kortisolu, s největší pravděpodobností identifikujete vysoké hodnoty. Pokud by ten samý člověk začal pravidelně pít nálev z roiboosu alespoň několikrát denně, už po relativně krátkém časovém období budete moci zaznamenat výrazné snížení hladiny tohoto stresového hormonu.
Je přitom důležité si uvědomit především to, že dlouhodobé ignorování problému zvládání stresu, navíc podpořené naprosto nevhodnou „kofeinovou kůrou“, jak jsme tady o ní už mluvili, není nebezpečné jen samo o sobě. Stres a s ním spojená vysoká hladina kortisolu je totiž úzce spojena s rozvojem těch nejzávažnějších civilizačních onemocnění současnosti. At‘ už jde o vysoký krevní tlak a na něj navázané choroby, nebo například cukrovku.
Z mé nabídky rooibosu doporučuji zejména rooibos smíchaný s kousky ovoce – Red Fruits, Mighty Lemon a Peach Nectar.