Zelené čaje jsou velice často označovány jako pravé čaje, které procházejí při celkovém zpracování minimálním oxidováním. Zelené čaje jsou prvotně velice populární například na Středních Východě, v Korei, Japonsku, Hong Kongu, Tchajwanu nebo v Číně.
V nedávných letech se také poměrně hodně rozšířil do zemí západních, kde je však stále více populární čaj černý. Listové čaje jdou připravovat několika různými způsoby. Všeobecné pravidla však platí u všech typů přípravy. Jedná se o to, že by se měl zalévat vodou, která prošla varem, avšak zchladla zhruba na šedesát až osmdesát stupňů.
Pokud by byla voda příliš horká, tak by to došlo k vyluhování tříslovin a jiných složek, což by způsobilo hořkost celého nápoje. Pokud by byla použita na druhou stranu voda příliš chladná, tak by měl nálev poměrně mdlou a vodovou chuť. Pokud máte nějaké opravdu kvalitní zelené čaje, tak je můžete zalévat i víckrát.
Pro první nálev se doba louhování pohybuje zhruba od třiceti sekund po několik málo minut. Samozřejmě čím více čaje máte, tím je kratší doba louhování. Obecně však nemůžeme říct nějaký přesný postup na přípravu čaje. Jde vlastně o to, že každá úroda, třeba i stejného druhu čaje, je jiná a vyžaduje také o něco jinou přípravu.